3 Pesto atspalviai : anakardžių | pistacijų | graikiškų riešutų | TASHA
Gyvenimo būdo blogas su daug paprastų, bet neįprastų receptų. Kulinariniai atradimai, skanūs eksperimentai, rankdarbiai, kūrybiški savęs ieškojimai.
kulinarinis blogas, kulinarinis tinklaraštis, blogas apie maistą, įdomūs receptai, midijos, tinklaraštis, rankdarbiai, Natalija Kurganovė
21006
post-template-default,single,single-post,postid-21006,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive
pesto receptai

3 Pesto atspalviai : anakardžių | pistacijų | graikiškų riešutų

Bazilikai naudojami daugelyje pasaulio virtuvių. Jiems būdingas cinamono, anyžių, mėtų kvapas ir skonis.

daug Bazilikų

Šį prieskonį lengva užsiauginti tiek ant palangės, tiek darže.
Tai vienmetis augalas, tad kiekvieną pavasarį jį vis teks sėti iš naujo. Svarbu, kad pasirodžius žiedpumpuriam, jie būtų nugnybti, nes baziliko lapai nustoja augti ir praranda skonį. Todėl nuolatos stebėkit, prižiūrėkit ir mylėkit tiek vazonėlyje, tiek darže auginamas prieskonines žoleles. 

Knygoje „Mano žolelių darželis“ minimos net 8 bazilikų rūšys:

-Kvapusis;
-Smulkusis;
-Citrininis;
-Tailando;
-Raukšlėtasis purpurinis;
-Siauralapis;
-Kvapusis bazilikas „Cinnamon“;
-Purpurinis.

bazilikų rūšys

Kelios ant mano palangės užaugintos bazilikų rūšys.

Ne paslaptis, jog pomidorai tobulai dera su bazilikais. Termiškai apdorotų bazilikų skonis stipresnis, o švieži bazilikai yra švelnesni, todėl dėkite juos į salotas ar baigiamus gaminti valgius. 

Jeigu turite šviežių bazilikų rekomenduoju išmėginti tokias salotų idėjas: 

Salotos su avietėm, burrata ir bazilikais

Salotos su mozzarella, avokadu ir bazilikais

Mano mėgstamiausios salotos su laukiniais ryžiais, džiovintom spanguolėm ir medaus – garstyčių padažu

O ką daryti, jeigu bazilikų priaugo daugiau nei planuota?
Džiovinti, šaldyti (ledo kubelių formelės, susmulkinus ir užpylus aliejumi) arba apvynioti šakeles drėgna servetėle, įdėt į maišelį, išleisti orą, sandariai uždaryti ir į šaldytuvą – taip išliks švieži ilgiau.

Šiemet anytos šiltnamis buvo okupuotas bazilikais. Gyvenime nesu mačius tokio gausaus derliaus.

bazilikai sodinimas

Mano labai mėgstamas sprendimas – pesto. Anksčiau labai saikingai pasigamindavau stiklainiuką kartą metuose ir pasilepinimas baigtas. Bet šiemet turėjau progą kiekvieną savaitę išmėginti vis skirtingą pesto rūšį.

Išpildžiau savo pesto fantaziją!

 

pesto salotos
Ant sumuštinių, su makaronais, risotto, salotose – šią vasarą pesto visur. Dažnai net kabliuoju jį tiesiog šaukštu ir užkandu grisiniu.
Taaaaip, vienas grisinis ir trečdalis pesto stiklainio…

Deja, padažo galiojimas ne amžinas. Namų sąlygom jo „konservuoti“ nerekomenduojama, nes ingredientai nėra termiškai apdorojami. Geriausias pesto išsaugojimo būdas namuose – šaldymas.

Pesto receptas žiemai

Sudėkite likutį (arba visą pagamintą pesto padažą) į ledukų formeles ir užšaldykite. Po to perdėkit į šaldymui tinkamus maišelius. Kai tik prireiks – asišildysit ir turėsite puikų pagardą makaronams, ryžiams, sumuštiniams ir pan. 

pesto receptas žiemai

Šiemet su bazilikais eksperimentavau daug ir noriu išskirti 3 favoritus. Lyderis – su anakardžiais, nes jie sukuria kreminę tekstūrą. Bet norintiems eksperimentuoti, siūlau išmėginti ir receptą su pistacijom arba graikiškais riešutais.

Pesto ruošimo principas visada vienodas – riešutus būtina nuplauti, nusausint ir apskrudinti sausoje keptuvėje (taip jų skonis išryškės). Atvėsus riešutams, sudėti visus ingredientus be sūrio į blenderį ir sutrinti iki vientisos konsistencijos (arba tokios, kokią mėgstate). Įdėti sūrį ir išmaišyt.
O po to pagal skonį pagardinti druska, pipirais, žuvų padažu, šaukšteliu medaus ar citrinos sultimis. Jeigu mėgstat skystesnį pesto – įpilkite daugiau aliejaus. Aš atradau savo tobulą ingredientų santykį nuostabiam pesto padažui sukurti. 

Dar keli patarimai

Siūlau naudoti švelnų, kuo neutralesnio skonio alyvuogių aliejų, kuo mažiau kartumo.

Taip pat su bazilikais galite įmaišyti šviežių kalendrų, čiobrelio, mėtų, petražolių ar kitokių prieskoninių žolelių. Atraskite savo tobulą pesto!

Mano paslaptis – žuvų padažas. Visada įpilu šlakelį, bet jis turi specifinį kvapą ir yra žmonių, kurie jo tiesiog negali pakęsti.

PESTO SU GRAIKIŠKAIS RIEŠUTAIS
Write a review
Print
Prireiks
  1. Bazilikai | 100g
  2. Graikiški riešutai | 80g lukštentų
  3. Alyvuogių aliejus | 150ml
  4. Parmezanas | 60g tarkuoto
  5. Česnakas | 2 skiltelės
  6. Ančiuviai | 3vnt
  7. Saulėje džiovinti pomidorai | 6-8vnt
  8. Druska, pipirai ir žuvų padažas pagal skonį
Viskas labai paprasta
  1. Riešutus nuplauname, nusausinam ir apskrudiname sausoje keptuvėje.
  2. Pomidorus susmulkinam peiliu, o sūrį sutarkuojame.
  3. Atvėsus riešutams, visus likusius ingredientus sudedam drauge ir sublenderiuojam iki patinkančios konsistencijos.
  4. Įdedame sūrį, pomidorus ir išmaišome.
  5. Pagardinam druska, pipirais ir žuvų padžu pagal skonį.
  6. Jeigu norisi, įpilame dar aliejaus.
Pastaba
  1. Pomidorus galima sutrinti drauge su kitais ingredientais, bet man smagu, kai atsiranda papildoma tekstūra.
TASHA http://tasha.lt/

 

PESTO SU PISTACIJOMIS 
Write a review
Print
Prireiks
  1. Bazilikai | 100g
  2. Pistacijos | 80g lukštentų
  3. Alyvuogių aliejus | 150ml
  4. Parmezanas* | 60g tarkuoto
  5. Česnakas | 3 skiltelės
  6. Citrinos sultys | 1vš
  7. Medus |1aš
  8. Druska, pipirai ir žuvų padažas pagal skonį
Viskas labai paprasta
  1. Riešutus nuplauname, nusausinam ir apskrudiname sausoje keptuvėje.
  2. Sūrį sutarkuojame.
  3. Atvėsus riešutams, visus likusius ingredientus sudedam drauge ir sublenderiuojam iki patinkančios konsistencijos.
  4. Įdedame sūrį ir išmaišome.
  5. Pagardinam druska, pipirais ir žuvų padžu pagal skonį.
  6. Jeigu norisi, įpilame dar aliejaus.
Pastabos
  1. *Parmezaną keiskite kitu kietuoju sūriu, pavyzdžiui Džiugu.
TASHA http://tasha.lt/
PESTO SU ANAKARDŽIAIS
Write a review
Print
Prireiks
  1. Bazilikai | 100g
  2. Anakardžiai | 100g
  3. Alyvuogių aliejus | 150ml
  4. Parmezanas | 100g tarkuoto
  5. Česnakas | 3 skiltelės
  6. Tirštas balzamiko padažas | 1vš
  7. Druska, pipirai ir žuvų padažas pagal skonį
Viskas labai paprasta
  1. Riešutus nuplauname, nusausinam ir apskrudiname sausoje keptuvėje.
  2. Sūrį sutarkuojame.
  3. Atvėsus riešutams, visus likusius ingredientus sudedam drauge ir sublenderiuojam iki patinkančios konsistencijos.
  4. Įdedame sūrį ir išmaišome.
  5. Pagardinam druska, pipirais ir žuvų padžu pagal skonį.
  6. Jeigu norisi, įpilame dar aliejaus.
TASHA http://tasha.lt/
No Comments

Post A Comment