Figų saldainiai su migdolais "Rugantino" | TASHA
Gyvenimo būdo blogas su daug paprastų, bet neįprastų receptų. Kulinariniai atradimai, skanūs eksperimentai, rankdarbiai, kūrybiški savęs ieškojimai.
kulinarinis blogas, kulinarinis tinklaraštis, blogas apie maistą, įdomūs receptai, midijos, tinklaraštis, rankdarbiai, Natalija Kurganovė
18862
post-template-default,single,single-post,postid-18862,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Figų saldainiai su migdolais “Rugantino”

Jeigu prieš dešimt metų (ką čia prieš dešimt, užteks penkių) būčiau išgirdus, jog teks pirkti papildomus kilogramus lagaminui vien tam, kad parsivesčiau 5kg uogienių…

– Nebent juose užkonservuoti aukštakulniai! – nusiprunkščia vidinis balsas.
Iš tiesų, neįtikėtina, kaip deliojasi gyvenimo vingiai.

Bet kaip aš galiu atsisakyti iš rūsio atneštos figų, sambuko uogų, kaštainių uogienių?
Beje, sambuku italai vadina šeivamedį.

Atrodo, visai neseniai taškiausi po pasaulį ieškodama, kur čia smagiau uždegus tą taurę su Sambuca, o dabar blaškausi ieškodama, ką čią įdomaus su tom uogom pagaminus.

Galvojat mano lagamine vien uogienės?
Čia taip pat tilpo 6 didžiulės riekės sūrio, 3 litrai alyvuogių aliejaus iš vietinio ūkininko, 2 rūšių makaronai mažajai valgytojai, visa Lindt šokolado paletė, maišas prikimštas ryte skintų rozmarinių šakelių, lauro lapų, šalavijų ir net nebepamenu, kokius dar krūmus nuskriaudžiau.

Nu ir blemba, ne deficito metas, atrodytų.

Bet tokia jau mano silpnybė. Tiksliau – visos mūsų šeimos silpnybė.

Grįžkime prie figų.
Figų medis auga mano mylimos pusseserės kieme, tad vaisių užtenka lepintis visą sezoną.
O jų spalva… Tokia gaivi žalia – Pantone 2017-ųjų karalienė!
Taip ir norisi uždėti jas ant podiumo. Na bent jau ant virtuvės stalviršio.

Visa tai ne Lietuvoje, žinoma. Elena jau 15 metų gyvena mano Itališkoj svajonėj – nedideliam miestelyje netoli jūros apsupta vynuogynų.
Be viso gėrio stiklainiuose, šį kartą gavau dar lauknešėlį džiovintų figų. Aišku, šviežiom jos neprilygsta nei išvaizda, nei skoniu.

Bet juk čia tas pats kaip lygint du skirtingus produktus!

Receptas gana autentiškas. Jį mums primygtinai rekomendavo išmėginti vienos vietinės picerijos “Rugantino” savininkas.

Taigi pristatau – be galo skanios įdarytos džiovintos figos.
Sudėkite jas į gražią dėžutę ar stiklainį ir tai taps puikia dovana bet kuria proga!

Originaliam (veganiškam!) receptui prireiks:

Džiovintos figos
Migdolai
Apelsinų cukatai
Malti gvazdikėliai
Cinamonas

Mano improvizacijai prireiks:

Džiovintos figos
Migdolai
Cukruotų papajų (arba ananasų)
Tarkuotos apelsino žievelės
Meduolių prieskonių mišinys (malti gvazdikėliai, cinamonas, kardamonas, muskatas, imbieras ir t.t.)
Geros kokybės šokolado (nebūtina, bet be galo skanu)

Migdolus perkam su luobele, nes jie aromatingesni (čia jau italų išmintis).
Beje, sužinojau labai gerą gudrybę, kaip greitai ją nulupti: dedame migdolus į verdantį vandenį, po kelių minučių virimo ištraukiam juos ir žievelė vos ne pati nuslysta nuo riešuto.
Taip ir padarom.

Mano figos jau buvo supjaustytos pusiau, tai beliko jas tik nuplaut ir galėjau „farširuoti“. Jeigu naudojate pirktines, dažniausiai jos nebūna supjaustytos, tad reikia įpjauti taip, kad tilptų toliau įvardinti ingridientai.
Kiekvieną figą įdarome taip:
vienas migdolas (geriau be luobelės);
po žiubsnelį prieskonių;
vienas cukatas
arba cukruotas vaisius ir „ant peilio galo“ tarkuotos apelsinų žievelės.

Užveriam savo vaisius ir paspaudžiam, kad suliptų. Dedame į 130C laipsnių orkaitę.
Kepame 10min, apverčiam ir kepame dar 10min.

Dalį figų merkiau į tirpintą šokoladą. Tokiem „saldainiam“ visgi siūlyčiau naudot ne konditerinį, o kokybiškesnį šokoladą. Kaip tik turėjau nelabai įtikusią Lindt plytelę su mėlynėm ir migdolais.

Skoniai puikiai susiderino.

Šokoladą susmulkinam, sudedam į dubenėlį ir palaikom ant karštų garų nuolat maišydami. Galima įbert šiek tiek druskos, nes taip skanu. O jeigu perkaitęs šokoladas pradeda virst į gumuliukus įpilu šiek tiek grietinėlės.

Beliko sulaukt svečių – saldžių pokalbių ir gardžių prisiminimų!

N<3

 

No Comments

Post A Comment