Gnocchi su burokėliais ir rikota | TASHA
Gyvenimo būdo blogas su daug paprastų, bet neįprastų receptų. Kulinariniai atradimai, skanūs eksperimentai, rankdarbiai, kūrybiški savęs ieškojimai.
kulinarinis blogas, kulinarinis tinklaraštis, blogas apie maistą, įdomūs receptai, midijos, tinklaraštis, rankdarbiai, Natalija Kurganovė
21134
post-template-default,single,single-post,postid-21134,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive
gnocchi su burokėliais

Gnocchi su burokėliais ir rikota

Turbūt įžeisčiau pasakodama, kas yra gnocchi {nyooki}?
O ar ragavote flomasterių spalvos gnocchi su burokėliais ir rikota?

gnocchi su burokėliais

Pradžioj pamąstymai apie tradicinius gnocchi. Neabejoju, jog dauguma esat ragavę šių nuostabių, burnoje tirpstančių virtinukų. Jeigu jie pagaminti taisyklingai, žinoma. Skirtinguose Italijos regionuose šeimininkės turi savo paslapčių tobuliem gnocchi paruošti. Bet pagrindą sudaro bulvės, miltai, kiaušiniai ir sūris. 

Gaminant gnocchi svarbiausia atsargiai dirbti su miltais – juk visa esmė ir yra išvengti gumišuko. O čia jau labai slidus miltų proporcijų ir minkymo reikalas… Svarbu ir jų kiekis ir tai, kaip intensyviai minkysite. Kuo trumpiau, tuo geriau, nes išsiskirs mažiau glitimo. Yra šefų, kurie siūlo užbėrus miltų ant tešlos peiliu kapoti – taip viskas išsimaišys. Tada tuo pačiu peiliu stumdyti masę iš kraštų, taip formuojant vientisą gumulą.

O šiaip aš kartais pamąstau – užkrėskim ant šių itališkų “bulvinukų” grietinės ir galima įtraukt į tradicinį lietuvišką valgiaraštį. Italai pakrauptų. Jie “bulvinukus” dažniausiai patiekia su sviesto – šalavijų padažu, pesto, kietuoju sūriu ar paskandintus pomidorų padaže.  

Na o kalbant apie mano rūžavą improvizaciją – turbūt gana drąsu juos pavadinti gnocchi. Iš jų recepte beliko tik miltai ir kiaušinis.
Bet kai kuriuose regonuose visgi naudojama ir rikota niokiam ruošti.
Aij dar formą pasilikau tradicinę. 

Mat italai griovelius daro tam, kad padažo daugiau “pasemti”. Nors, tiesą sakant, tai nėra taip funkcionalu, kaip skamba. Man ši forma tiesiog smagiau žiūrisi lėkštėje. 
Būna specialus tools’as grioveliam daryti, bet aš pasirinkau šakutę. Tiesiog iškočioji ploną tešlos dešrą, susipjaustai kaip varškėtukus, imi po vieną ir rideni šakute.
Nemeluosiu. Užtrunka. Ir “užknisa”, kai žvelgi į tą kalną likusios tešlos. 
Bet grožis reikalauja aukų. 

Šis video puikiai iliustruoja, kaip niokiam sukurti griovelių formą naudjant tiek specialų įrankį, tiek šakutę. Tik aš pastarąją apverčiau – ridenau per išgaubtą pusę.

virtinukai su burokėliais

Po receptu pateikiu kelis patarimus dėl gamybos proceso, bet noriu pasidalinti savo asmeniniais įspūdžiais dėl to, ko tikėtis.

  • Tešlos spalva tikrai ir yra kaip flomasterio. Deja, išvirus truputį nusivyliau – tampa panašesnė į kreidelę. Arba pienišką dešrelę. 
  • Kuo ilgiau virsite, tuo jie bus kietesni ir blankesni. 
  • Išeina visa kepimo skarda virtinukų, plius papildomai lėkštė išsivirti iškart. Tad didžioji dalis keliavo į šaldymo kamerą. Ir tiesą pasakius, man skanesni šaldyti niokiai.
  • Nėra taip, kad labai jau jaučiasi burokėlis, bet tikrai valgant atsiskleidžia nata. 
  • Gaminčiau dar kartą vien dėl spalvos, bet dabar jau jų tiek turiu, kad nežinau, kada reiktų dar kartą gaminti. 
  • Skonio prasme vertinčiau 7 iš 10. 
  • Nika (dabar jai jau beveik 2-eji) valgė, nors daugiau entuziazmo buvo dėl spalvos ir dalyvavimo gamybos procese.

BET KURIUO ATVEJU, KARTĄ GYVENIME IŠMĖGINTI TIKRAI VERTA!

 

Virtinukai su burokėliais ir rikota
Write a review
Print
Prireiks
  1. Burokėlis | 1vnt (vidutinis)
  2. Rikotos sūris | 250g (pakelis)
  3. Kiaušinis | 1vnt
  4. Miltai | apie 400g + kočiojimui (maišiau durum su Ekstra)
  5. Parmezanas smulkiai tarkuotas | 3/4 stiklinės + pateikimui (tiks ir Džiugas)
  6. Druska, pipirai | geras žiubsnis (jeigu naudojate)
Pateikimui
  1. Tarkuotas kietasis sūris, saujalė šviežio šalavijo, keli šaukštai sviesto (naudojau Ghee)
Viskas labai paprasta
  1. Buroką gerai nuplaunam, susipjaustome į 2-4 dalis, suvyniojam į foliją ir kepame orkaitėj, kol taps minkštas. Užtruks apie 40min. Taip ruoštas burokas saldesnis nei virtas vandenyje.
  2. Palaukiam, kol atvėsi, nulupam žievelę ir sumalam blenderiu ar sutarkuojame.
  3. Dideliame dubenyje gerai išmaišome rikotą, su kiaušiniu, druska ir pipirais. Galima pasigelbėt blenderiu.
  4. Dedame į tešlą tarkuotą sūrį, burokėlį ir vėl išmaišome. Bus labai lipnu.
  5. Beriam pusę miltų, išmaišome. Įdedame dar, kol tešla "taps savaraniška", bet vis dar truputį lipni. Nepersistengiam minkydami. Nieko baisaus, jeigu nesunaudosite visų miltų.
  6. Uždengiame rankšluosčiu leidžiam jai ir sau pusvalandį pailsėti.
  7. Ant stalviršio beriam kelias saujas miltų, atgnybiam tešlos ir iškočiojame ploną dešrelę (apie 1.5cm skersmens).
  8. Pjaustome miltuotu peiliu 1.5 - 2 cm ilgio virtinukus. Formuojame tradicinius gnocchi su grioveliais arba paliekam taip.
  9. Dedame į gerai pasūdytą verdantį vandenį. Siūloma virtinukus traukt iškart iškilus, bet aš paverdu dar pusę minutės.
  10. Aš po to dar apkepu juos keptuvėje (nuo padažo likusiuose riebaluose).
Patiekiam su padažu
  1. Keptuvėje ant nedidelės ugnies ištirpinam sviestą, įdedame šalaviją ir kepame jį, kol truputį apskrus. Pilame ant gnocchi, beriam sūrį. Galima įdėti graikiškų riešutų.
Pastabos
  1. Svarbiausia nepersistengt su minkymu, kad nepradėtų skirtis glitimas.
  2. Geriau tegul tešla būna lipnesnė, bet kočiodami daugiau miltų panaudosit.
  3. Esu skaičius, jog tam, kad tešla taip stipriai neliptų prie rankų, ją reiktų palaikyti šaldytuve. Pati nebandžiau.
  4. Leidžiam tešlai "pailsėti" nuo pusvalandžio iki poros valandų.
  5. Jeigu norit tokios formos kaip nuotraukose, pasižiūrėkit pateiktą video (nuoroda aprašyme virš recepto).
TASHA http://tasha.lt/
2 Comments
  • Jolanta
    Posted at 07:32h, 07 November Reply

    Kad spalva taip stipriai neišbluktų, mano mama į barščių sriubą įberia citrinos rūgšties. Tiesiog patarimas. Manau, kad ir kitos rūgšties formos galėtų pagelbėti spalvą išsaugoti.

    • Tasha
      Posted at 09:42h, 07 November Reply

      Kokia puiki mintis! Ačiū, Jolanta, būtinai išmėginsiu virdama burokėlių virtinukus. Tikiuosi pasiteisins. 🙂

Post A Comment