Greita cukinijų sriuba su žirneliais ir bazilikais | TASHA
Gyvenimo būdo blogas su daug paprastų, bet neįprastų receptų. Kulinariniai atradimai, skanūs eksperimentai, rankdarbiai, kūrybiški savęs ieškojimai.
kulinarinis blogas, kulinarinis tinklaraštis, blogas apie maistą, įdomūs receptai, midijos, tinklaraštis, rankdarbiai, Natalija Kurganovė
20946
post-template-default,single,single-post,postid-20946,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive
cukinijų ir žirnelių sriuba

Greita cukinijų sriuba su žirneliais ir bazilikais

Greita cukinijų sriuba su žirneliais ir bazilikais – puiki proga skaniai sunaudoti pernokusias daržoves.

cukinijų sriuba

Šiaip cukinija yra gana prėsko, neutralaus skonio daržovė. Ypatingai tos pernokusios, kojos dydžio cukinijos, kurių šiuo metu pilna anytos darže. Didelę dalį tokios peraugusios daržovės sudaro žievė ir sėklos, kuriuos dažniausiai išmetam.

Bet neskubėkim nurašyti šios daržovės – cukinijose daug naudingųjų medžiagų. Jos stiprina širdį, gerina medžiagų apykaitą, neturi sočiųjų riebalų ir cholesterolio. Cukinijose esančios skaidulinės medžiagos itin švelnios, nedidelis cukraus kiekis, todėl tinka vartoti sergantiems cukralige. 

Na ir, žinoma, nepamirškime pačių mažiausių valgytojų!
Juk ne veltui pradėjus primaitinimą, tai viena pirmųjų daržovių, rekomenduojamų ragauti mažyliui.

Nuliūdau, kad Nika atsisakė ragauti mano sriubą – ji dabar toje stadijoje, kai jokių daržovių (ypatingai ryškios žalios spalvos) net pagardinus filmukų prieskoniu neįsiūlysi.
Gyva vien duonyte, uogytėm ir pieniūūūku

Bet jeigu jūsų vaikui ne “nykačiųų” laikotarpis, siūlau drąsiai vaišinti šia greita cukinijų sriuba su žirneliais ir savo mažąjį valgytoją. Beje, didysis tikrai nenusivils pietum tokios gavęs – patikrinta praktikoj! (mirkt)

O itin rūpestingom mamom siūlyčiau sultinio kubelį keisti natūraliu vištienos ar daržovių sultiniu. Arba bent jau kokiu natūralesniu kūbeliu (aš naudoju Natur Campagnie firmos).

Beje, didžiausias privalumas – pagaminau ją labai greitai.

Žinot, tas jausmas, kai viskas išvalyta, daiktai savo vietose, darbai atlikti, žandus lepina saulės spinduliai, galvoje plūduriuoja pūkuoti debesėliai, o tu sėdi ir vartai žurnalą Žmonės. Aij ir greta dar į tave gundančiai spokso rožinis flamingas. 
Tai man taip beveik niekada nebūna. Tiksliau niekada nebūna.
Bet mėgstu įsivaizduoti, kad taip yra. O tada paskambina vyras ir praneša, jog visgi grįš pietų po 20min.
Tai planas toks: praskanuoji šaldytuvą, spinteles, ir renkiesi tai, kieno potencialas atsidurti šukšlių dėžėj didžiausias.
T.Y. tuoj pasibaigs galiojimas.

Mano atveju tai buvo cukinijos užpakalis, nežinia kiek laiko pūpsantis šaldytuve. Ir praeitų metų šaldyti žirneliai. Reikia sunaudoti – juk kameroj jau turim šių metų derlių.
Be to, radau ir liofilizuotų žirnelių likutį spintelėje – jie irgi keliavo į puodą. Su jom elgiuosi taip pat, kaip su šaldytais, tik atitipinti nereikia.
Visa kita tik prieskoniai, priedai, kurie padės sriubai skaniai nuspalvinti mūsų dieną.
25min ir pietum jau turėjau skanią, sveiką ir itin vizualiai stimuliuojančią sriubą!

Beje, jeigu lepinatės gausiu cukinijų derliumi, siūlau pasigaminti įdarytas cukinijas arba šiuos sumuštinukus su cukinijom ir baklažanais

Cukinijų sriuba
Write a review
Print
2 valgytojam prireiks
  1. Cukinija | 700g
  2. Svogūnas | 1vnt
  3. Česnakas | 1skiltelė
  4. Sultinys | 1kubelis
  5. Žirniai | 1 stiklinė šviežių arba šaldytų
  6. Bazilikai | 2 saujos
Viskas labai paprasta
  1. Svogūną ir česnaką nulupan, bazilikus nusiplauname ir viską smulkiai sukapojam.
  2. Puode, kuriame virsime sriubą, įkaitinam šaukštą aliejaus ir ant vidutinės ugnies kelias minutes apkepam svogūnus.
  3. Įdedam česnaką ir dar kelias minutes kepam. Česnakai turi būti minkšti, o svogūnai auksiniai.
  4. Tuo tarpu paimam cukiniją. Jeigu žievė labai stora, nulupam. Supjaustome kubeliais (pusė degtukų dėžutės) ir dedame į puodą.
  5. Apkepam 5min ant silpnos ugnies ir užpilam vandeniu, kad apsemtų + 1cm virš.
  6. Įdedam sultinio kubelį, žirnelius, pusę bazilikų; uždengiam puodą dangčiu ir troškiname 12-15min.
  7. Šiaip neturėtų pritrūkti vandens, bet jeigu mėgstat skystesnę sriubą, įpilsite jo eigoje. Bet turėkite omeny, jog cukinija yra vandeninga, tad sutrynus sriubą, ji bus skystesnė nei manot.
  8. Paragaujam žirnelį, jeigu jis minkštas, įjungiam blenderį ir štai turime tyrsriubę. Beje, nepersistenkite trindami sriubą - smagu atrasti vieną kitą sveiką žirnelį!
  9. Pateikdami gausiai apiberiam smulkintais bazilikais, apšlakstom alyvuogių aliejumi.
BEJE
  1. Druska ir pipirai - pagal skonį pabaigoje. Aš dar apibarsčiau sriubą Pecorino sūriu, tad druskos neprireikė.
TASHA http://tasha.lt/
No Comments

Post A Comment