Gurmaniški makaronai su midijomis ir špinatais už 5.50! | TASHA
Gyvenimo būdo blogas su daug paprastų, bet neįprastų receptų. Kulinariniai atradimai, skanūs eksperimentai, rankdarbiai, kūrybiški savęs ieškojimai.
kulinarinis blogas, kulinarinis tinklaraštis, blogas apie maistą, įdomūs receptai, midijos, tinklaraštis, rankdarbiai, Natalija Kurganovė
18935
post-template-default,single,single-post,postid-18935,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive
Makaronai su špinatais

Gurmaniški makaronai su midijomis ir špinatais už 5.50!

Neretai sulaukiu komentarų „kaip jūs prabangiai valgote“.

Iš tiesų, mūsų tautos mąstymas „siaurokas“ – mes maistui išleidžiame ne ką daugiau nei vidutines pajamas gaunantis pilietis.

Aš neskaičiuoju išlaidų visiem specializuotiem kūdikio ar „eko šmeko“ reikalam.
Kas kainų prasme irgi yra absurdas.

Kiek šiais laikais kainuoja truputį geresnė mėsa?! O vištiena, kuri per dieną iš kiaušinio virtas broilerių file?
Prisipažinsiu, man prireikė nemažai laiko apsiprasti su tuom, kad mano metų neturintis kleckas valgo dvigubai prabangesnes tyreles nei mūsų „gurmaniškos vakarienės“.

Manau, mus „gurmanais“ daro tai, kad sugebam pasirinkti produktus, kuriuos lietuviai vis apeina ratu.
Kalbu apie midijas, clams’us, saldžiąsias bulves, kokosų pieną, pankolį, avinžirnius ir t.t.

Nors gal aš per skeptiškai vertinu žmones?
Juk jau net daugelyje šalies prekybos centrų galima įsigyti įdomesnių produktų, tarp jų ir moliuskų (taip taip, net Biržų „minimose“).
Jeigu yra pasiūla, vadinas yra ir paklausa.

Nors ir šaldyti, Lietuvoje tokiais aš pasitikiu labiau.
Aišku, šypsenos nepavyksta paslėpti, kai pastebi, jog net po kelių dienų prekybos centro šaldiklyje midijų pakeliai sugulę taip, kaip juos palikai.

Bet kuriuo atveju, šiandien visiem „įkandama“ vakarienė dviems.

Beje, įdomumo dėlei paskaičiavau patiekalo „savikainą“. Vienam asmeniui – 5.50eur (naudojant būtent tuos ingridientus, kuriuos naudoju aš). Išsamų skaičiavimą rasite recepto apačioje.

4 česnako skiltelės (aš mėgstu česnaką)
Kelios saujos žiedais plaustyto poro
Daržovių sultinio kubelis
Stiklinė balto vyno
Stiklinė kokosų pieno
Šviežio rozmarino šakelė
Pakelis, ±70g šviežių špinatų (galima naudoti ir šaldytus)
0.5kg šaldytų midijų
1.5 (apie 150g) stiklinės makaronų
Ghee sviestas ar aliejus kepimui
Pipirų, druskos (pagal poreikį)

Pasidalinsiu gudrybe, kaip paprastai nuplauti porus. Pirma juos susipjaustome, beriame į dubenį ir užpilam vandeniu. „Pamakaluojam“ ir išgrebiam.

Midijas ištraukiame iš kameros, kad atitirptų.

Makaronus išverdame, kaip nurodyta ant pakuotės. Mes mėgstame itališko „kietumo“ pasta, taigi dažniausiai „nedaverdu“ vieną minutę.
Jeigu makaronai išvirs anksčiau nei paruošite padažą, tiesiog nukoškite ir praplaukite juos drungnu vandeniu, kad stovėdami jie nebekaistų ir nepervirtų.
Aš juos palieku truputyje vandens, kad nesuliptų tarpusavyje.

Kol makaronai verda česnaką smulkiai sukapojame, porus supjaustome žiedais ir viską apkepame svieste keletą minučių. Pilame vyną, dedame sultinio kubelį ir maišome, kol jis ištirps.
Po kelių akimirkų pilame kokosų pieną, dedame špinatus, rozmariną ir atsargiai viską sumaišome.
Į puodą su padažu dedame gerai išplautas midijas.
Nieko baisaus, jeigu jos nebus iki galo atitirpusios.
Viską išmaišome, uždengiam dangčiu ir troškinkinam apie 5 minutes ant vidutinės ugnies.
Vis žvilgtelėkite, kad padažas nepradėtų stipriai virti.

Jeigu padažas gaunasi per skystas, galima sutirštinti – trečdalyje stiklinės drungno vandens ištirpiname pusę a.š. krakmolo ir maišydami pilame į padažą.

Kai jau midijų troškinys bus skanus (o turėtų būti labai skanus), sukrėskit į jį makaronus ir išmaišykite, kad šie sušiltų ir tolygiai paskęstu padaže.

Dedame į lėkštes, gardiname pipiriukais. Druska pagal poreikį.

p.s. Galima dėti makaronus tiesiai į lėkštę, antviršaus midijas ir leisti svečiam išsimaišyti viską patiems, bet tai gražu nuotraukose. Kas garantuoja, jog kiekvienas makaronas gaus padažo? 😉

Drauge gali valgyti ir mažasis “gurmanas”:
Išvirkite truputį daugiau makaronų. Vietoj vyno padažui naudokite vandenį (jeigu pritrūks rūgštelės, galima paskaninti citrinos sultim). Prieš dedami midijas atidėkite truputį padažo į atskirą prikaistuvį, pakaitinkite kelias minutes ir sumaišykite su makaroniukais.
Mano mažoji visai skaniai sukirto.

O dabar, kaip ir žadėjau, išklotinė:

Šaldytos midijos su kiautais: 6.17eur/1kg;
3.09eur/0.5kg
Česnakai: 4.65eur/1kg; 4 skiltelės
0.10eur/±20g
Porai: 2.99eur/1kg;
0.10eur/±30g
Sultinio kubelis (naudoju ekologiškus Natur Compagnie): 2.38eur/8vnt;
0.30eur/1vnt
Baltas vynas (naudoju iš Tetrapak): ±3eur/1l;
0.75eur/250ml
Kokosų pienas: 2.67eur/400ml;
1.67eur/250ml
Šviežias rozmarinas: 0.89eur/15g;
0.24eur/4g
Švieži špinatai:
0.95eur/70g
Makaronai (mano naudoti Barilla kaspinėliai): 1.30eur/500g;
0.40/150g
Ghee sviestas: 8.19eur/500g;
0.41eur/25g
Pipirų, druskos – tiksliai neskaičiavau, nes kiekvienas dedasi pagal poreikį;

Viso: 10.99eur
Vienam asmeniui: 5.50eur (18.99lt!)
Ar čia prabangu?
Spręsti palieku jums… Bet tikiuosi kitą kartą stovėdami prie vitrinos su įvairiom file susimąstysite. 😉

Vienintelio vyno neradau kainos internete, tad parašiau „iš atminties“.
Kainos paimtos iš www.barbora.lt, be nuolaidų (2017.02.09).

No Comments

Post A Comment