Kas tas "raktažolės"? | TASHA
Gyvenimo būdo blogas su daug paprastų, bet neįprastų receptų. Kulinariniai atradimai, skanūs eksperimentai, rankdarbiai, kūrybiški savęs ieškojimai.
kulinarinis blogas, kulinarinis tinklaraštis, blogas apie maistą, įdomūs receptai, midijos, tinklaraštis, rankdarbiai, Natalija Kurganovė
20411
post-template-default,single,single-post,postid-20411,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive
Raktažolių arbata

Kas tas “raktažolės”?

Tarp pirmųjų pražydusių pavasario gėlių pūpso ir geltoni ramybės kupini kupsteliai. Paprastai dėmesio jie neprikausto – eilinė lauko gėlė.

Bet kartą mama paprašė sustot pakelėje į Trakus ir priskinti “geltonų varpelių”. Sutrikus braidžiojau po pievą, bet išvydus iškart supratau, kad tai jie. Ryškūs geltoni žiedai suverti į raktų ryšulėlį.
Aišku, dabar žinau, kad jų geriau ieškoti miške, pievose ar šlaituose kuo toliau nuo kelio – visgi automobiliai ne muilo burbulais varomi.
Bet tąkart gerai augalus nuplovėm ir užsiplikėm arbatos. Pasitiesėm močiutės austą staltiesę, iškepiau jau seniai mamai žadėtų migdolinių croissant’ų ir taip prasidėjo mano meilė raktažolėm.

Raktažolių arbata su croissan

Ankstyvą vasarą jų dar tikrai galima rasti, atrodo taip:

Raktažolės


Taigi kas ta raktažolė ir kaip ją vartoti?

Pavasarinė raktažolė yra vaistinis augalas, kurio ne tik žieduose, bet ir lapuose gausu vitamino C.

Raktažolės liaudies medicinoje vartojamos nuo reumato, kaulų ar krūtinės skausmų, galvos svaigimo, migrenos, net nuo slogos. Taip pat palengvinti bei slopinti kosulį.
Raktažolės tinka norint sustiprinti nervų sistemą, nusiraminti.

Dažniausiai augalai džiovinami, bet galima vartoti ir šviežius.
Lapai naudojami kaip prieskonis, maišoma į salotas ar tiesiog verdant arbatą.
Anglijoje raktažolių lapai dedami į omletą, o Skandinavijoje populiaru sumaišyt su salotom ir patiekti prie bulvių.
Norint pašalint kartumą, siūloma lapus nuplikyti ar pamerkti pusvalandžiui vandeny.

Raktažolių arbatą geriausia gerti prieš miegą, nors mes mėgaujamės ja ištisą dieną. Gal dėl to nuvykus pas mamą laikrodis nebeegzistuoja, o rūpesčiai nuklysta į antrą planą?

Džiovinti raktažoles galima atviroje orkaitėje, po to sumalti. Mes džiovinom sukabinę puokšteles priešpirtyje.
Kai išdžiūna, jas reikia sumalti.
Tada stiklinei verdančio vandens užteks pusės šaukštelio žolelių.

“Šviežiai” arbatai paruošti mes naudojom  3-4 lapelius ir 2-3 žiedynus.

Raktažolių arbata

To užteko visam arbatinukui pritraukti.

 

Taip pat, skaičiau, jog nuo žiedų atskirtų vainikėlių antpilas yra efektyvūs raminamieji. Juo gydomos ne tik nervų ligos, bet šį preparatą duoda pernelyg aktyviems vaikams arba tiems, kurių sutrikęs miegas.
Nežinau kiek čia tiesios, bet maniškė ragavo ne kartą mūsų pasigamintos arbatos. Joks šalutinis poveikis nepasireiškė. Tiesa, ypatingo raminamo efekto irgi nepastebėjau.
Kaip karstėsi visur kaip Tarzanas, taip ir toliau karstosi.

Bet kuriuo atveju, man ši arbata patinka, tiek savo spalva, tiek skoniu. O įdėjus šaukštelį medaus – iš viso pasaka.

Šaltiniai: www.sveikatossodas.lt; www.liaudiesismintispataria.lt

No Comments

Post A Comment