Laksa. Azietiška sriuba su makaronais, jūros gėrybėm ir kokosų pienu. | TASHA
Gyvenimo būdo blogas su daug paprastų, bet neįprastų receptų. Kulinariniai atradimai, skanūs eksperimentai, rankdarbiai, kūrybiški savęs ieškojimai.
kulinarinis blogas, kulinarinis tinklaraštis, blogas apie maistą, įdomūs receptai, midijos, tinklaraštis, rankdarbiai, Natalija Kurganovė
19518
post-template-default,single,single-post,postid-19518,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive
Laksa receptas

Laksa. Azietiška sriuba su makaronais, jūros gėrybėm ir kokosų pienu.

Pirmą kartą laksos ragavome Singapūre. Po to vien ją ir valgėm visos kelionės metu.

Meluoju.
Dar valgėm daug krabų.
Jie ten irgi fantastiški. Ir šiaip ten daug valgėm, nes Singapūre sunku „prašaut“ su maistu.

Kas yra laksa?

  • Tai aitri sriuba su ryžių makaronais
  • Dažniausiai ruošiama su krevetėm, žuvimi ar vištiena.
  • Sriubos bazę sudaro sūrus žuvų sultinys arba karis ir kokosų pienas.
  • Taip pat galima naudoti įvairias daržoves, grybus, kiaušinį, tofu.
  • Daug improvizacijos, sunku neįtikti.
  • Žiauriai skanu.

2 asmenim prireiks:

100g ryžių (stiklinių) makaronų
Midijos (šaldytos): 100g lukštentų, 200g su geldelėm.
Kelios skiltelės česnako
300ml daržovių sultinio
200ml kokosų pieno (geriau kremas)
Daržovės pagal sezoną arba šaldytuvo turinį. Aš naudojau:
1 morka
Pusė raudonosios paprikos
Pusė cukinijos

Kario pasta (3-4 a.š.)
Žuvų padažas
Citrinos (ketvirtis) arba laimo sultys
Pateikimai: sezamai, truputis šviežio čili, kalendros ar petražolių lapeliai, kurių aš neturėjau

Dėl midijų: galima naudoti tik su geldelėm arba vien lukštentas. Dažniausiai jos nėra naudojamos laksai gaminti.
Autentiškesniam receptui naudokite krevetes, žuvį ar vištieną.
Dėl daržovių: drąsiai improvizuokite tiek su rūšimis, tiek su kiekiais. Aš panaudojau daržovių likučius, kuriuos radau šaldytuve.

Midijas ištraukiame iš šaldymo kameros ir paliekame atitirpti.
Jeigu naudojate šviežias, gerai nuplaukite, nušveiskite ir nuimkite žolių ūsus.

Tuo tarpu česnaką susmulkinam, o likusias daržoves supjaustom plonais šiaudeliais (~4cm ilgio).
Puode įkaitinam kokosų sviestą arba aliejų ir apkepam česnaką, kol suminkštės. Dedame likusias daržoves ir dar 1-2min kepame. Daržovės turi būti traškios.
Gardinam keliais šlakeliais žuvų padažo, išmaišom.

Pilame sultinį, kario pastą, išmaišome ir privedam iki virimo.

Paragaukite, jeigu norisi išraiškingesnio skonio, įdėkite daugiau kario pastos.
Jeigu trūksta aitrumo, įdėkite smulkinto šviežio čili (su sėklom).

Dedame nuplautas midijas, kokosų pieną. Uždengiam puodą ir verdam ant silpnesnės ugnies 5-6min.

Tuo tarpu paruošiam makaronus, kaip nurodyta ant pakuotės ir įdedame juos į sriubą pačioje pabaigoje.
Arba paskirstykite į dubenėlius prieš pilant sriubą.

Paragaukite, išspauskite laimo arba citrinos.

Pateikiam su šviežiom žolelėm, sezamu ir trupučiu šviežio kapoto čilio.

Jeigu neturite kario pastos, pakeiskite ją kario prieskoniais su trupučiu čili miltelių. Berkite į keptuvę drauge su daržovėm ir kepkite, kol namuose pasklis Indiški kvapai, o tada jau pilkite sultinį.

No Comments

Post A Comment