Maisto mados ir tendencijos Lietuvoje | 2017 apžvalga | TASHA
Gyvenimo būdo blogas su daug paprastų, bet neįprastų receptų. Kulinariniai atradimai, skanūs eksperimentai, rankdarbiai, kūrybiški savęs ieškojimai.
kulinarinis blogas, kulinarinis tinklaraštis, blogas apie maistą, įdomūs receptai, midijos, tinklaraštis, rankdarbiai, Natalija Kurganovė
21694
post-template-default,single,single-post,postid-21694,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive
Lietuvos maisto mados ir tendencijos 2017 tasha.lt

Maisto mados ir tendencijos Lietuvoje | 2017 apžvalga

 

Lietuvos maisto mados ir tendencijos 2017 tasha.lt

Kas, mano nuomone,
įdomaus nutiko
Lietuvos maisto industrijai per 2017?

 

Apie pasaulines maisto tendencijas, kurios prognozuojamos 2018m dar papasakosiu.
Netrukus peržvelgsim pasaulinę, gal daugiau vakarietiškąją gastro kultūrą. Bet stebėdama vis nykstantį atotrūkį tarp Jų ir Mūsų, manau, pasaulinės maisto mados pasieks mus anksčiau nei patys įsivaizduojame.
Lietuvoje žmonės darosi drąsesni ir išrankesni, o su taip mums visiem patinkančiom akcijom pradeda kovoti kokybiškų ir natūralių produktų poreikis. Ir žinoma, sąmoningumas.
Aišku, yra tiesios tame, jog Lietuvą pasauliniai maisto trendai pasiekia metais-dviem vėliau. Pamenu dar prieš 4 metus siūliau La Crepe įvesti žymėjimą patiekalų be glitimo. Daug ko ten siūliau, nes kažkaip įsivaizduoju, jog Lietuvoje visi daug keliauja ir ypatingai domisi gastronomija.

Taigi šiandien, paskutinę 2017 metų dieną, pasakosiu apie tai, ką pastebėjau naujo Lietuvos maisto industrijoje, o kitą kartą peržvelgsim 2018m pasaulines tendencijas.

 

Svarbi ne tik produktų kokybė, bet ir auginimo\laikymo sąlygos.

 

Džiugina ne tik ūkininkų skyrelius, bet ir prekybos centrų lentynas užplūdęs jautienos (ne karvienos) asortimentas, „laimingų“ vištų kiaušiniai, dešrelės su arti 100% mėsos!

rido kiausiniai laimingi
Laimingi kiaušiniai. Beje, ieškokite tokių ir su kitokiais prekiniais ženklais. 🙂 Nuotrauka iš www.15min.lt


 

Produktų kilmė ne ką mažiau aktuali nei sudėtis

 

Prioritetas Lietuvoje užaugintiems tiek augalinės, tiek gyvulinės kilmės produktams. Jeigu ne Lietuvoje, tada žvelgiam į sezoniškumą (pvz. renkamės Ispaniškus, o ne Olandiškus pomidorus). Na o su patriotizmu problemų mes niekad neturėjome:
– Braškės!
-Lietuviškos?
-Lenkiškos!
-Lenkiškos hmn…

Lyg tos lietuviškos buvo lino patalais dengiamos ir gintaro dulkėm barstomos…

Bet džiugina ne tik produktų kilmės pasirinkimas, o faktas, jog mūsų turgai patiria renesansą. Aš, pvz. iš naujo atradau Kalvarijų turgų. O tik pažvelkite į nemirtingąjį Tymo ar Halės turgaus atgimimą? Į turgų eiti madinga!
Akivaizdu – mum nebeužtenka Kaziuko ir Sostinės dienų!

 „hales turgus“

Halės turgavietė. Kviečiu smalsuolius pasižvalgyti turgaus archyvuose, iš kurių paimta nuotrauka: http://www.gidas.mb.vu.lt/2009/12/09/hales-turgavietes-istorija/


 

Tegyvuoja veganai ir vegetarai

 

Ir jų užkariautos parduotuvių lentynos. Aha.
Jeigu anksčiau vieną kitą tofu sūrio pakiuką galėdavai rasti kažkur tarp meksikietiškų traškučų ir sojos padažų, šiandien mes turime ilgiausius šaldiklius, atskirus skyrius dedikuotus veganams, vegetarams, įvairiausių reikalų netoleruojantiems ir šiaip smalsuoliams. Veganiški ledų tortai?! Valio!

Nuotrauka iš www.kavalgoveganai.lt

Nuotrauka iš www.kavalgoveganai.lt


 

 Paleo

 

Dar neištyriau iki galo šios maitinimosi filosofijos, bet Paleo dietos obsesija Lietuvoje plinta. Čia net ne dietą, čia tam tikras gyvenimo būdas.

Paleo Diet Pyramide

Paleo mitybos piramidė Nuotrauka iš https://www.thefitglobal.com/7-days-paleo-diet-meal-plan-for-weight-loss/


 

Ciberžolė

 

Rask šiandien man maistą ruošiantį žmogų (ne tarpybinę šeiminkę), kurio spintelėj nesislepia pakelis ciberžolės (ar bent jau kario). Pradedant ne tokiom jau super mamytėm ir baigiant rytiniais ciberžolės-vandens ritualais.
Rimtai, kažkada čia buvau užsikabliavus ant vienos sveikos vaikų mitybos grupės – visos pamišusios dėl ciberžolės. Net esu sausainius iškepus su kariu. Beje, žiauriai gerus , receptas čia: Sausainiai su kariu.

 „ciberžolė“ Nuotrauka iš https://sveikata.lrytas.lt/

Nuotrauka iš https://sveikata.lrytas.lt/


 

Ne šiaip aukšto lygio konditerija

 

– 4eur už pyragaitį?
– O tai turėsite 10vnt?
Šio fenomeno vis dar nepagaunu. Šalyje, kur vyrauja akcijų ir „kaip viskas po euro pabrango“ nuotaikos, lyg grybai dyksta desertinės, tortinės, šokoladinės, eklerinės.
Pala. O kodėl dar nėra Macaronsinės?
Vėlgi, čia manau, kaltas kitas mano nagrinėjamas punktas – ropštimas Maslow piramide aukštyn. 

instagram sugamour

 Instagram | #sugamour


 

Maslow pakopų nebegana

 

Marketinge jau seniai naudojama Maslow žmogaus poreikių hierarchija. Norint turėti vartotoją savo rankose, turi patenkti visus poreikius, neaplenkdamas nei vieno. O štai kaip ji atsispindi 2017 Lietuvos gastronomijos veide:

  1. Fiziologinis (man reikia maisto norint išgyventi – tenkinu šį poreikį, kai jaučiuosi alkanas ir ištroškęs. Lietuva iki kokių 1990 ir 2009)
  2. Saugumo (noriu valgyti gerai paruoštą maistą už prieinamą kainą švarioje aplinkoje. Lietuva 2000)
  3. Socialinis (noriu valgyti drauge su savo bičiuliais ir artimaisiais. Ne tik namuose, bet ir kavinėse. Lietuva 2014)
  4. Savivertės (seniai norėjau čia papietauti, bet neįmanoma gauti staliuką! Be to maistas labai fotogeniškas, tad parodysiu draugam socialiniuose tinkluose, ką kur ir kaip šįvakar valgau. Lietuva apie 2014)
  5. Saviraiškos (nuo šiol aš noriu gaminti patį fantastiškiausią maistą pats, mokyti draugus, rašyti tinklaraštį, gaminti renginiams, turėti kepyklėlę, o po metų atidaryti restoraną. Lietuva 2016-2017)

Sėkmingame kelyje esam tada, kai galime apjungti visas 5 piramidės grafas. Ir Lietuvoje jau yra kas puikiai tai daro.

 

Maslow's hierarchy of needs five stage pyramid

Maslow poreikių hierarchija https://www.simplypsychology.org/maslow.html


 

Nes dabar mes visi esam gurmanai

 

Ką čia gurmanai. Skaniai, kokybiškai ir įdomiai mėgstantys pavalgyti. Kaip čia nutiko, jog visur pradėjo rastis pasaulinio lygio restoranai?! Ir mes juos dieviname! „Visur“ turiu omeny ne tik Vilniaus rajonus, bet pažvelkim į pakitusį Kauno ar Nidos gastronomijos paveikslą?

 

Numan lietuva restoranai tendencijos maistas

Numan restorano naujienos. Kaunas. https://www.facebook.com/numantherestaurant/


 

Mažinam maisto švaistymą

 

Šio punkto, iš tiesų, čia neturėtų būti. Ar žinai, jog Lietuvoje per metus išmetam 5.3mln kg maisto?  Gyventoju duok dieve, turim 2.8mln. O šiaip Europa vis dar yra tarp daugiausiai maisto produktų išmetančių regionų.
Jau keleri metai maisto švaistymo mažinimas išlieka tarp pasaulinių tendencijų. Ką pastebėjau? Mūsų kavinėse ir restoranuose vis daugėja patiekalų iš „subproduktų“, tarkim, kepenys, inkstai, liežuvis ir tt. 
Taip pat prekybos centruose atsirado ir skyriai su produktais, kurių galiojimas netrukus baigsis.

Asmeniškai aš esu pamišusi dėl visų produktų suvartojimo. Mano patarimai tokie:
1. Visada tikrinu galiojimą ir renkuosi produktus su ilgiausiu (iš lentynos galo).
2. Niekada negaminu „kad užtektų rytoj“. Šią tradiciją pasigavau Italijoje. Kai ateis rytoj, tada ir galvosim, ką valgyti.
Žinoma, visko pasitaiko – tada labai patogu produktus užšaldyti (pradedant pesto, baigiant lazanija) arba vakarykštį likutį įtraukiu į šiandienos gaminamą patiekalą ir sukuriu jam naują skonį (tarkim liko paukštienos nuo Cezario salotų, kitą dieną ją įdedu į azietišką sriubą, o vakarykštę bagetę sumalu ir panaudoju kaip džiūvėsius ir tt).
3. Jeigu man reikia sūrio, pieno ar kitokio produkto šiandien, tikrai nepasikuklinu nusipirkti nukainotą.
4. Stengiuosi nepasiduoti į Lietuvą ateinančiai akcijų madai 4už2 ar vieną perki-kitas nemokamai ir tt.
5. Į parduotuvę tik su sąrašu. Ir geriausia pavalgius.
6. Kadangi nemoku planuoti valgiaraščio savaitei, parduotuvėje lankausi dažnai ir perku tik keliom dienom į priekį.
6. Maksimalus produkto suvartojimas. Ar žinote, jog visas brokolio gėris slypi jo kote? O kokia graži Kalėdų girlianda iš džiovintų apelsino riekelių? Žodžiu, esmė aiški – jei galim dar kur nors panaudoti – panaudojam. 

P.S. Dar prad4jo veikti nauja platforma, kurią atradau rašydama šį straipsnį: www.maistoturgus.lt . Gali įsigyti maisto produktų iš žmonių, kurie augina, gamina sau. Toks virtualus ūkininkų turgelis iš pirmųjų rankų. Minusas – nėra pristatymo po visą Lietuvą. 

maistoturgus maisto švaistymas tendencijos 2017 maistas

https://www.maistoturgus.lt/


 

Valio Lietuviškom kruopom ir viso grūdo produktam

 

Po truputį atsisveikiname su 2min avižų dribsniais ar manų košės era. Pereinam prie maksimaliai organizmui naudingį dalykų. Viskas prasidėjo dar anksčiau – nuo bolivinės balandos obsesijos. Džiugu, jog domimės egzotika, bet ir atsigręžiam į Lietuvišką derlių – žalieji grikiai, tikros avižos (tos, kur verdi 20min ir, beje, užsienyje jos praktiškai egzotika). Miltai taip pat išgyvena šiokį tokį perversmą: speltos, viso grūdo, avižų, grikių.

Vaizdo rezultatas pagal užklausą „avizu kruopos“

Avižų kruopos Nuotrauka pasiskolinta iš http://vaikumityba.lt/


 

Nealkoholinių gėrimų revoliucija

 

Čia jau dainuoja mano širdis. Mes šeimoje alkoholį vartojame itin retai. t.y. 1-2 kartus per metus. Esu tiesiog pamišus dėl nealkoholinio šampanėlio ir labai smagu stebėti vis besiplečiantį jo asortimentą. Nekalbu apie tai, jog net Biržiečiai pradėjo gaminti nealkoholinį alų, o tarp saldžiųjų kokteilių atsirado ir nealkoholinis sidras bei radler. Uhu!

Kinta lietuvių įpročiai renkantis alų ir vyną

V. Skaraičio / BFL nuotr. Pasiskolinta iš http://kauno.diena.lt/naujienos/verslas/ekonomika/kinta-lietuviu-iprociai-renkantis-alu-ir-vyna-836017


 

Ką aš dar asmeniškai pastebėjau iš savo skaitytojų:

Žmonėm patinka neragauti, sveikesni ir itin greitai ruošiami patiekalai. Ingredientų turėtų būti kuo mažiau, vargo ruošiant maistą taip pat, o naudos maksimaliai.
Puiku, kai viską gali susiruošti iš vakaro.
Taip pat skonis turi būti fantastiškas. Nebūtinai umami, bet tikrai kas nors ypatingo – fejerverkais šaudantis skonio receptorius arba seniai pamirštas vaikystės prisiminimas.

Nieko daugiau praleidau? 

Reziumuojant – tai buvo sveikos gyvensenos ir kokybiškų produktų gerbėjų metai.
Tai buvo metai, kai maistas iš “maisto” virto gyvenimo būdu. 
Kai kiekvieną dieną laukia vis naujas nuotykis.

Tad kviečiu keliauti drauge į 2018 ir pažadu, ko ko, o nuotykių nepasigesit! 

 

No Comments

Post A Comment