Purpurinis daugiaryžis su baravykais | TASHA
Gyvenimo būdo blogas su daug paprastų, bet neįprastų receptų. Kulinariniai atradimai, skanūs eksperimentai, rankdarbiai, kūrybiški savęs ieškojimai.
kulinarinis blogas, kulinarinis tinklaraštis, blogas apie maistą, įdomūs receptai, midijos, tinklaraštis, rankdarbiai, Natalija Kurganovė
21055
post-template-default,single,single-post,postid-21055,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive
juodieji ryžiai receptas

Purpurinis daugiaryžis su baravykais

Arba tamsioji risotto pusė

risotto su baravykais

Man visad labiau patinko grybauti nei grybus valgyti. Jau būdama 6-erių atpažindavau daugiau grybų nei tėčio draugai, o jų pasiūlymas “tu dabar dėk viską, ką rasi į krepšį – po to mes išrūšiuosim”, – skambėdavo kaip įžeidimas. Galiausiai aš būdavau ta, kuri prarūšiuodavo svetimą laimikį.

Bet pastaruoju metu renku tik baravykus ir voveruškas. Ne dėl to, kad kiti grybai neskanūs, tiesiog atsikėlus anksti ryte, visą popietę vaikščiojus po mišką (o dar ta paranoja, jog tavimi vis kažkas ropinėja…), tikrai nekelia noro praleisti vakarą valant grybus… 

Žodžiu, man ši taisyklė pasiteisina. Ypač, kai pastaruoju metu aš laikausi kitos taisyklės: važiuoti grybauti tik tada, kai tikrai lyja baravykais.
T.Y. Kartą į porą metų.

baravykai ir voveraitės

Po receptu galerijoje įkėliau daugiau nuotraukų iš šių metų grybavimo ypatumų. O dabar apie receptą. 

Baravykai

Šeimoje mėgstam juos ruošti taip: atskirt kotelius nuo kepurėlių, supjaustyt išilgai 0,5 – 1cm storio riekelėm. O tada kepame svieste ar alyvuogių aliejuje iš kiekvienos pusės. Užtruks apie 15min. Po to dedame į stiklainį, suspaudžiam šaukštu ir uždarom.

Galima ir užsišaldyti. Po to patogu naudoti gaminant sumuštinius, makaronus, troškinius ar risotto. 

Taip. Į trasą grįžo risotto. Šiaip nesu ryžių mėgėja, bet kadangi jau atėmiau iš vyro mėsą, makaronus ir risotto, nusprendžiau karts nuo karto palepinti jį patiekalais, primenančiais viengungiškus laikus. 

Žinoma, būtų keista, jeigu gaminčiau paprastą daugiaryžį, tad improvizavau ir gavosi labai skanus purpurinis risotto su juodais ryžiais.  Jie ne tik įspūdingai atrodo, bet yra labai maistingi, turi daug geležies, vitamino E, ir yra antioksidantų šaltinis. 

p.s. dar vienas nestandartinis risotto, kurį rekomenduoju išmėginti: 
Daugiaryžis su midijom ir meškiniu česnaku

O dabar gal einam pirkt ryžių, kol nesibaigė grybų sezonas. 😉

Tamsioji risotto pusė
Write a review
Print
4 porcijom prireiks 
  1. Juodieji ryžiai | 150g
  2. Aborio (risotto) ryžiai | 150g
  3. Svogūnas | 1vnt
  4. Česnakas | 2skiltelės
  5. Sultinys | 1litras (naudojau daržovių sultinį iš kubelių Natur Campagnie)
  6. Baravykai* | bent 4-6vnt, švieži arba šaldyti
  7. Vynas | 150ml, baltas arba rožinis
  8. Grietinėlė | apie 1/4 stiklinės
  9. Parmezanas** | apie 60g (stiklinė)
  10. Sviestas | 1v.š.
  11. Alyvuogių aliejus | 2v.š.
  12. Šviežios prieskoninės žolelės*** | sauja
  13. Druska, pipirai
Viskas labai paprasta
  1. Baravykus nuplauname, atskiriame kepuraites, o kotelius nuvalome. Supjaustom išilgai 0,5 - 1cm storio riekelėm.
  2. Svogūnus ir česnakus nulupam, smulkiai sukapojam.
  3. Atskirame prikaistuvyje pasiruošiam sultinį. Jei naudojate kubelius, užteks įdėt juos į verdantį vandenį ir maišyt, kol jie ištirps.
  4. Paimam didelį troškinimo indą (iš bėdos naudokite gilią keptuvę ar platų puodą) ir įkaitinam po 1v.š. aliejaus bei sviesto.
  5. Apkepam svogūnus, kol jie įgaus auksinę spalvą (apie 4min). Įdedam česnaką ir dar kelias minutes kepame. (Jeigu baravykų nekepsite atskirai, dėkite juos į troškintuvą iškart po svogūnų ir kepam 5min, po to dedame česnaką.)
  6. Į troškintuvą dedame ryžius, išmaišom, kad jie pasidengtų riebalais.
  7. Įpilam vyną ir troškinam ant vidutinės ugnies, kol jis išgaruos.
  8. O tada pilame po du samčius sultinio, maišom ir troškinam, kol skystys išgaruos. Nepamirštam maišyti. Taip darome apie 15min (jau bus sunaudota daugiau nei pusė sultinio).
  9. Tuo tarpu galima pasiruošti grybus: paimam keptuvę, įkaitiname aliejų ir sudedam grybus. Kepame ant vidutinės ugnies vis vartydami, kol visiškai iškeps ir netgi truputį apskrus (užtruksit apie 15min). Iškeptus grybus pagardinam druska ir pipirais. Atsidedame keptuvę į šalį.
  10. Paragaujam ryžių, jie jau turėtų būti „įkandami“, bet kieti.
  11. Kartojame veiksmus su sultiniu, kol jis nesibaigs arba, kol ryžiai bus tinkami valgyti - išvirę, bet išlaikę savo tekstūrą. Dar apie 10-20min.
  12. Pabaigoje juodieji ryžiai vis tiek turi išlikti kietesni, net truputį traškūs. O aborio pilnai išvirę, bet ne virtę koše.
  13. Artėjant link finišo tiesiosios - įmaišome grietinėlę, apkeptus baravykus, sūrį. Uždengiam dangčiu ir dar porą minučių patroškinam.
  14. Pateikiam užbarstę sūrį, pipirus ir šviežias prieskonines žoleles.
Pastabos
  1. *Baravykus keiskite kitais šviežiais ar džiovintais grybais. Džiovintus grybus bent kelias valandas išmirkykite.
  2. **Pamezaną keiskite Džiugu ar kitokiu kietuoju sūriu.
  3. ***Aš naudojau šalaviją, bet tiks rozmarinas, bazilikas ar pan.
TASHA http://tasha.lt/
No Comments

Post A Comment