Rožinė Latte, dėl kurios kraustosi iš proto pasaulis (vegan, paleo, be kofeino) | TASHA
Gyvenimo būdo blogas su daug paprastų, bet neįprastų receptų. Kulinariniai atradimai, skanūs eksperimentai, rankdarbiai, kūrybiški savęs ieškojimai.
kulinarinis blogas, kulinarinis tinklaraštis, blogas apie maistą, įdomūs receptai, midijos, tinklaraštis, rankdarbiai, Natalija Kurganovė
21345
post-template-default,single,single-post,postid-21345,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive
Rožinė burokėlių Latte

Rožinė Latte, dėl kurios kraustosi iš proto pasaulis (vegan, paleo, be kofeino)

 

Superlatės. Kas tai?

Rožinė Latte

 

Iš tiesų, keista, jog Lietuvos kavinių vis dar neužplūdo Latte gėrimai iš supermaisto.

Šie milžiniško populiarumo užsienyje sulaukę kofeino (ir ne tik) pakaitalai jau keleri metai džiugina tiek veganus, tiek sveiko gyvenimo būdo šalininkus. Na ir tiesiog smalsuolius. Tai smagus ir skanus būdas įtraukti sveikatai naudingus produktus į savo valgiaraštį. 

Jau minėjau, jog senokai atsisakėm alkoholio, mečiau rūkyti, o dabar ir eksperimentuoju su kava. Na gerai. Nežinau, kas turėtų atsitikti, kad atsisakyčiau savo rytinio kavos ritualo (jau spėjusio patapti pietiniu). 
Bet, mes vis tiek keliaujam ilgo ir sveiko gyvenimo link. O šie gėrimai taps neatsiejama jo dalis. 

Štai kelios latės, kurias artimiausiu metu planuoju ir pati išmėginti: 

  • Žalioji Matcha Latte
  • Auksinė Ciberžolės Latte
  • Juodoji Latte su Anglimi
  • Detoksikuojanti Kiaulpienės Šaknies Latte
  • Na ir, žinoma, Rožinė Burokėlių Latte

 

Rožinė, Red Velvet arba tiesiog Burokėlių Latte
Kas tai?

 

Nuo jos nusprendžiau ir pradėti savo pažintį su superlatėmis. Spalva, žinoma, buvo didžiausias motyvas startuoti nuo Burokėlių Latte. Bet iš tiesų, mes dažnai nuvertiname tai, kas puikiausiai auga Lietuvos klimate net neįtardami, kokia sveikatai naudinga ši daržovė yra. Pastaruoju metu pateikiau nemažai kūrybiškų receptų naudojant burokėlį, štai keli tikrai verti dėmesio:

Žali šaltibarščiai su krevetėmis

Rožiniai Gnocchi 

Ryškusis raw tortas 

Tai kodėl verta burokėliais papildyti savo gėrimų racioną?

Burokėliai nepakeičiami, kai esame išsekę ir reikia atgauti jėgas. Dėl savo ypatingos sudėties šios daržovės stiprina organizmą, imunitetą, gerina virškinimą ir netgi spartina medžiagų apykaitą.

Taigi dėl ypatingų šios daržovės maistinių savybių, Rožinė Latte gali pakeisti tikrąją kavą.

Apie recepto ingredientus

 

supergarden daržovės

Pagrindą sudaro burokėlių milteliai. Žinoma, galima naudoti ir šviežiai spaustų burokėlių sultis, bet mano nuomone, prireiks žymiai daugiau pastangų ir laiko vienam puodeliui latės paruošti. Todėl renkuosi liofilizuotus burokėlių miltelius.
Liofilizacija yra džiovinimas šalčiu (angl. freeze drying). Skonis prilygsta šviežiems vaisiams, daržovėms ar prieskoniams. Produktai netenka skysčių, dėl to tampa traškūs, bet išlaiko savo spalvą, formą ir maistines savybes. 

 

Iš 100 g šviežių uogų, vaisių ar daržovių gaunasi apie 10 g liofilizuotų.

Vadinasi, viename 1 arbatiniame šaukštelyje miltelių slepiasi 1 burokėlis.

Įsivaizduojate?

 

O štai kas slepiasi burokėlyje : geležis, vitaminas C, mineralinis magnis (reguliuoja kraujo spaudimą, padeda kontroliuoti cukraus kiekį organizme), betainas (padeda šalinti toksinus), antioksidantai (padeda stiprinti imunitetą), turi daug skaidulų, gerinančių virškinimą. 

Prieš metus rašiau apie pirmąją pažintį su liofilizuotais prieskoniais moliūgo ir menkės recepte. Be liofilizuotų prieskoninių žolelių per metus dar daug ko priragavome, bet burokėlių milteliai nustelbė viską! Buvau apie juos skaičiusi, tik Lietuvoje susidurti neteko.
Bet visai netikėtai atradau Supergarden elektroninėje parduotuvėje. Užsisakyti galima čia.

Burokėlių miltelius jau barsčiau ant salotų, brusketų, savaitgalio kiaušinienės. Slapta įmaišiau į Nikos varškėtukus ir … Pasidariau Red Velvet Latte

Pabaigai mano šeimos ragautojų komentarai:
Nika. “Kas čia, kas čia, mama, kas čia?” – bet išgėrė visą puodelį
Mama. “Nesuprantu, čia barščiai, čia kava? Saldūs barščiai su pienu?”
Andrius. “Labai geras skonis, padaryk dar.”
Aš. Pritariau Andriui. Dėl to šis gėrimas nepalieka mano raciono jau kelios savaitės.

Rožinė Latte

p.s. Nuotraukos ne apgavikės. Vienur ji ryškesnė, nes jau išmaišyta ir nebėr putų. 

Rožinė Burokėlių Latte
Write a review
Print
Vienam puodeliui prireiks
  1. Burokėlių milteliai | 1a.š.; naudojau Supergarden
  2. Migdolų pienas | 200ml
  3. Medus ar kitas saldiklis | 1a.š. arba pagal skonį
  4. Cinamonas | žiupsnis
Viskas labai paprasta
  1. Pašildome pieną mikrobangėje ar prikaistuvyje, jo užvirti nereikia.
  2. Supilam į puodelį, beriame miltelius, cinamoną, pasaldinam pagal skonį ir išmaišom.
  3. Pateikimui naudojau cinamoną ir levandų žiedus.
Pastabos
  1. Migdolų pieną keiskite kitokiu mėgiamu augalinių pienų. Aš jau ragavau su anakardžių ir sojų.
  2. Medų keiskite kitokiu priimtinu saldikliu - datulių, klevų, agavų sirupu ar palmių cukrumi.
  3. Cinamonas nuostabiai dera šiame gėrime, bet man labiau patinka su maltom anyžiaus sėklom, nes na... aš anyžiaus mergaitė. Taip pat tiks ir maltas imbieras, truputis tarkuotos apelsino žievelės.
  4. Aš šildau pieną su kavos aparate esančiu pieno plaktuvu, todėl Latte gaunasi su putų plutele. Galima nusipirkti ir rankinį mini plaktuvą pieno putai daryti.
TASHA http://tasha.lt/
No Comments

Post A Comment