Slaptas šeimos receptas: Babcės Zosės blynai | TASHA
Gyvenimo būdo blogas su daug paprastų, bet neįprastų receptų. Kulinariniai atradimai, skanūs eksperimentai, rankdarbiai, kūrybiški savęs ieškojimai.
kulinarinis blogas, kulinarinis tinklaraštis, blogas apie maistą, įdomūs receptai, midijos, tinklaraštis, rankdarbiai, Natalija Kurganovė
19074
post-template-default,single,single-post,postid-19074,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive
skanūs blynai

Slaptas šeimos receptas: Babcės Zosės blynai

Tobuliausi blynai pasaulyje.

Receptas jau mano rankose.

Močiutės Sofijos jau nebėra, bet šie blynai keliauja iš kartos į kartą ir jau tapo mano mamos „vizitine kortele“.
Stori, tąsūs, minkšti… Visa paletė gėrio.
Man jie tobuli. Apsupti nostalgiškai stebuklingos auros.
Vaikystės.

Kokio skonio jūsų vaikystė?

Maniškė – mamos bulvinių blynų, kuriuos iš abiejų pusių išmozodavau grietine. Tėčio grybienės su “belenkuom”, ką rasdavom vedžiodami šunį. Vandenyje mirkytos juodos duonos su cukrumi.
Ir močiutės pasakiško skonio skylėtų blynų.

Pamenu vasaras kaime.

Rytais sugūžėdavom į mažytę virtuvę prie namo.
Vietą prie pusryčių stalo pirmieji gaudavo vaikai.
Pro langą nieko nesimatydavo, nes stiklas nuolat užrasojęs. Langai buvo dvigubi, o vidury įdėti vatos gumuliukai – čia dekorui turbūt?
Vis dar pamenu pečių per visą sieną, kreivą molinę aslą ir tikrą kaimišką vandentiekio sistemą:
virš kriauklės kabojo aliuminis dubenukas, per vidurį skylė, užkimšta pagaliuku.
Trenki per pagaliuka, jis pašoka į viršų, o tu gauni saują vandens rankom nusiplauti.

Pusryčiai kaime atrodydavo maždaug taip: pusės metro aukščio blynų bokštas, greta padėta keptuvė su kalnu spirgių ir dubenėlis naminio sviesto. Skaniausia – imi karštą blyną, per vidurį dedi šaukštu atgnybto sviesto ir užberi gausų žiubsnį druskos.
Tada atsipleši gabaliuką blyno ir mirkai jį į jau tirpstantį sviestą. Gardumėlis.

Taip dar ir neišdrįsau savarankiškai jų išsikepti – per daug šventas reikalas.
Turbūt morališkai nesu dar pasiruošusi.
Bet savaitgalį atidžiai stebėjau mamą, įkyriai klausinėjau ir konspektavau visą gamybos eigą.

O visgi gal  Sviestinicos* proga reik pamėginti?

Babcės Zosės blynai
3-4 asmenų šeimynos pavalgymui (apie 10 blynų)

0.5l šilto pieno (40-45 laipsniai)
3 v.š. aliejaus
300g persijotų miltų
Pusė a.š. sodos
3-4 v.š. acto
Druska, cukrus – pagal skonį (cukrų esu keitusi ir agavų sirupu)
Aliejaus kepimui
Sviesto blynų sutepimui

Valgome su sūdytu sviestu, škvarkėm (xxl dydžio spirgučiai), medumi, uogiene, grietine, o jeigu labai pasiseks – ikrais. 😉

Į dubenį supilame šiltą pieną, aliejų, šaukštą cukraus, žiubsnį druskos. Išmaišome.
Po truputį beriam miltus ir maišome, kol konsistencija taps panaši į skystesnę grietinę (arba graikišką jogurtą).
Maišome tol, kol nelieka miltų gumuliukų.
Sumaišome sodą su actu ir lėtai pilame į masę vis maišydami tešlą.
Patikslinimas: bėriau tiesiai sodą ant teštos ir užpyliau 4v.š. acto – pavyko puikiai!

Actas ir gamina skylutes blynuose. Kuo daugiau acto, tuo didesnės skylutės, bet atsargiai, kad “nenurūgštinti” blynų.

Maišyti reikia labai neskubant – švelniai, sukamaisiais judesiais iš apačios į viršų. Geriausia – dideliu šaukštu.
Kad burbuliukai neišsigąstų. 😉

Paliekam blynų tešlą keletą minučių „pailsėti“.

Tuo tarpu pasiruošiam lėkštę, į kurią dėsime blynus, rankšluostį juos uždengti ir truputį sviesto greta – blynus reikės juo pertepti.

Tešlos tirštumas turi būti panašus į kefyrą.
Paragaujame – vos vos juntamas saldumas, bet tikrai ne desertinis.

Keptuvę stipriai įkaitiname, o tada sumažinam temperatūrą iki vidutinės.
Aliejumi suvilgytu konditeriniu teptuku (arba popierinio rankšluosčio „dūdele“) ištepam keptuvę.
Tai reikia daryti prieš kepant kiekvieną blyną, tad pasidėkite dubenėli su aliejumi netoliese.

Samčiu pilame tešlos ir paskirstom per visą keptuvę – atsiranda burbuliukai, bet apverčiam blyną tik tada, kai paviršiuje išnyksta drėgmė.
Kepam apie 20-30 sekundžių iš kiekvienos pusės.

Iškepusį blyną dedam į lėkštę ir prabraukiam gabaliuku sviesto – kad kitas blynas prie jo nepriliptų.
Taip ir sluoksniuojam savo blynų bokštą.
Būtinai uždengiam rankšluosčiu – jie išlieka šilti gana ilgai.

Mama leido pasidalinti mūsų šeimos receptu tik su viena sąlyga:
pažadėjau pabrėžti, jog čia visada (be išimties!) pasiteisina pirmojo prisvilusio blyno taisyklė.

N<3

*Sviestinica – mano brolio sukurtas Užgavėnių pavadinimas, kilęs iš rusiškojo Maslinica.

p.s. Vasarą būtinai reikės nuvažiuoti į kaimą. Nebuvau ten gal 20 metų.

2 Comments
  • Lukas
    Posted at 05:20h, 28 February Reply

    Jei nuotraukose blynai is sio recepto, tai galiu pasakyt, kad nerealiai skaniai atrodo 🙂

    • Tasha
      Posted at 08:48h, 28 February Reply

      Dėkuj, Lukai! Oij kiek gavau velnių iš valgytojų už kieme surengtą “fotosesiją” ir ataušintus blynus… Tikrai vertas dėmesio receptas! 🙂

Post A Comment