Topinambų (žieminių bulvių) sriuba | TASHA
Gyvenimo būdo blogas su daug paprastų, bet neįprastų receptų. Kulinariniai atradimai, skanūs eksperimentai, rankdarbiai, kūrybiški savęs ieškojimai.
kulinarinis blogas, kulinarinis tinklaraštis, blogas apie maistą, įdomūs receptai, midijos, tinklaraštis, rankdarbiai, Natalija Kurganovė
19460
post-template-default,single,single-post,postid-19460,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive
Topinambai

Topinambų (žieminių bulvių) sriuba

Mano mama topinambus augina jau keli metai. Koks ten auginimas…

Kažkas turbūt išmetė į komposto dėžę seną gumbą ir stebuklingai topinambai užaugo sklypo papėdėj. Labai nelepios, bet skanios daržovės.
O svarbiausia sveikos.

Taip pat topinambai dar vadinami bulvine saulėgrąža bei žiemine bulve.

Juose daug geležies, vitaminų, kalio, cinko ir kitokių reikalų.
Bet iš tiesų, topinambai ypač vertinami dėl fruktozės.

Visad maniau, jog tai tiesiog sveikesnė bulvė ir nieko ten ypatingo jos skonyje neatradau.
Kadangi mama atnešė visą maišą, beje, jau nuluptų, reikėjo greitai kažką pagaminti.

Ir šį kartą labai nustebau, kai paragavus sriubos jautėsi saldumas.
Pasirodo kovo – balandžio mėnesiais topinambai skaniausi, nes fruktozės koncentracija didžiausia.

Va taip va. Taip pat atradau, kad jų lupti nebūtina. O šiaip planuoju dar eksperimentuoti su žieminėm bulvėm, juk juos galima kepti orkaitėje, troškinti, konservuoti (nes aš „taip dažnai“ konservuoju :D), o svarbiausia – valgyt žalius.

Šį kartą sriuba. Prireiks:

Nedidelis svogūnas
2 skiltelės česnako
500g topinambų
1 vidutinio dydžio bulvė
750ml daržovių sultinio (naudojau Natur Campagnie)
Ghee sviesto arba kitokių riebalų kepimui

Pateikimui: kepintų moliūgų sėklų, linų sėmenų, alyvuogių aliejaus (naudojau citrininį).
Galima išspausti truputį citrinos sulčių.
Taip pat tiktų grietinė arba jogurtas.

Topinambus gerai nuplauname, nulupam (nebūtina) ir supjaustom į ketvirčius.
Bulvę taip pat nulupam ir supjaustom smulkiau nei topinambus.

Svogūną susmulkinam ir apkepam svieste, kol įgaus auksinę spalvą.
Įdedam smulkintą česnaką ir dar truputį pakepam.

Tai darau puode, kuriame gaminsiu sriubą.

Pilame sultinį, dedam daržoves ir verdame apie 30min.
Priklauso nuo to, kaip stambiai susipjaustot bulves. Viskas turi būti išvirę.

Blenderiu sutrinam daržoves iki vientisos masės.
Prieš tai nupilu dalį sultinio į dubenėlį, o kai jau turime tyrę, ją sultiniu atskiedžiu iki norimo tirštumo.

Aišku, galite viską supilti į plaktuvą ir nesukti galvos.

Valgom pagardinę alyvuogių aliejumi, linų sėmenim, kepintom moliūgų sėklom. Taip pat tiks truputis citrinos sulčių.
O jeigu norisi lietuviškiau, įsidėkite grietinės (arba Skyro).

Adaptacija gurmanui:
Svieste su išspaustu česnaku apkepkit didžiąsias krevetes. Dėkite po keletą kiekvienam valgytojui į dubenėlį su sriuba. Papuoškite šviežiom kalendrom.

Adaptacija mažiausiem:
Jeigu drauge gaminsite mažyliui, galima nedėti česnako, o svogūnus patroškinti vietoj kepimo. Aš savo 1.4m mergaitei jau daviau iš mūsų puodo valgyti. 🙂

No Comments

Post A Comment