Užkeptos austrės 2 būdais: su česnakais ir su garstyčiom | TASHA
Gyvenimo būdo blogas su daug paprastų, bet neįprastų receptų. Kulinariniai atradimai, skanūs eksperimentai, rankdarbiai, kūrybiški savęs ieškojimai.
kulinarinis blogas, kulinarinis tinklaraštis, blogas apie maistą, įdomūs receptai, midijos, tinklaraštis, rankdarbiai, Natalija Kurganovė
19010
post-template-default,single,single-post,postid-19010,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive
užkeptos austrės

Užkeptos austrės 2 būdais: su česnakais ir su garstyčiom

Nepaslaptis, jog austrės yra afrodiziakas.

Ar kada nors susimąstėte, jog šis žodis kilęs iš senovės graikų meilės ir grožio deivės Afroditės?
Nuo senų senovės įvairios tautos turėjo stebuklingų produktų, neva kurstančių aistrą, skatinančių lytinį produktyvumą. Kas patenka į šias gretas?
Avokadai, datulės, pankolis, kalendra, imbieras, bazilikai, alyvuogių aliejus, bananai, česnakai, šparagai, kiaušiniai, net Ghee sviestas! Ir tai tik dalis sąrašo iš interneto platybių.

Prisiskaitinėjus straipsnių apie afrodiziakus atsidariau šaldytuva ir, pasirodo, mūsų vaikų skaičius neproporcingas jo turiniui.

Iš tiesų, manau, kad svarbiausia yra visuma. Bet kokių santykių paslaptis slypi mūsų viduje.
Ne skrandyje „viduje“, žmogaus psichologijoje.
Kaip nusiteiksi, taip ir pasiseks.

Kažkam neblogas afrodiziakas – keli puslapiai lengvo moteriško romano. Ne, nekalbu apie gašliusius atspalvius, ten per daug tiesmuko tampymosi ir jokios vietos vaizduotei.
Arba va, visai neseniai vyras visą dieną montavo virtuvę (vien tai jau kažkas neįtikėtino!).
Vis nesisekė prisukt kažkokio sraigto ir kaip jis keikėsi. Kaip koks iš sovietmečio išlindęs santechnikas.
Turbūt per visus tuos metus, kiek jį pažįstu, viską kartu sudėjus nesigautų tiek keiksmažodžių, kiek per tą valandą išgirdau.
Ir man tai pasirodė visai „Rrrr“.

Tad kartais šiek tiek netikėto, spontaniško elgesio, savo kitos pusės parodymas gali tapti kuo puikiausiu afrodiziaku.

Grįžkim prie austrių, nes ir taip gausiu namie už tokį atviravimą.

Valgom jas sezono metu (nuo rugsėjo iki balandžio).
Valgiau jas net tada, kai laukiausi.
Kūčios, žinoma, irgi neapsieina be šių vaišių.

Dažniausiai Andrius užsilašina citrinos sučių, o aš šiek tiek Tabasco.
Nors šiemet, kitų valgytojų prašymu, dar kartą sumaišiau tradicinį svogūnų ir acto padažą. Ir nenusivylėm.

O dabar orkaitėje keptų austrių priešistorė:

Sugedusios austrės kvapo neįmanoma nepastebėti, todėl labai nustebau, kai visai neseniai teko naktį praleisti ne itin maloniai. Nežinau, ar tai buvo nuo austrių (tikiuosi ne), ar šiaip kokių “afrodiziakų”, bet nusprendžiau nerizikuoti ir likusias termiškai apdoroti.

Pasirodo, be Rokfelerio austrių, yra begalės receptų iš šių jūros gėrybių!
Išsianalizavusi internete rastus pasiūlymus sukūriau savo austrių improvizaciją.

Česnakinį užskaitau 100%, o vat garstyčių reikėtų dar tobulinti, nes truputį užgožia austrės skonį.
Gal kitą kartą garstyčias keisiu pelėsiniu sūriu arba gaminsiu “marmalą” iš raudonų svogūnų ir tirštojo Balzamico.
Be to, labai knieti išmėginti sriubą su austrėm…

1 derinys (2-3 austrėms)

1-2 česnako skiltelė
Pusės citrinos sulčių
Petražolės arba kalendra
Šlakelis aliejaus (tinkamo kepimui)
Kietasis sūris – pabarstymui

2 derinys (2-3 austrėms)

1 a.š. garstyčių (naudojau grūdėtas)
1 a.š. majonezo (jeigu norisi sveikiau, mėginkit keisti jogurtu ar pan.)
Šlakelis Tabasco (arba žiubsnelis Čili)
Žiubsnelis rūkytos paprikos
Mėgiamų riešutų sauja

1 derinys

Česnaką išspaudžiame į dubenėlį. Beriame nekuklią saują smulkintų prieskoninių žolelių, pilame citrinos sultis ir aliejų. Viską išmaišome.
Ant kiekvienos austrės dedame po vieną valgomą šaukštą padažo.
Imame sūrį ir užtarkuojame jo ant viršaus. Kad sūris labai nesukietėtų, tai siūlyčiau atlikti baigiant kepti, likus minutei. Iš tiesų, prieskonines žoleles taip pat geriau tada uždėti.
Aš naudojau parmezaną, bet tiks ir Džiugas.
Kepame 200C orkaitėje 5min.

2 derinys

Nors austrės „likeris“ yra labai vertingas reikalas, aš truputį nupyliau, kad nebūtų per skysta. Taip ar taip mes jau nusižengiam visoms gastronomijos taisyklėm.
Riešutus susmulkiname iki rupios druskos dydžio. Naudojau anakardžius.
Kadangi šie riešutai traškūs tampa tik atvėsę, juos lengvai paskrudinau keptuvėje ir palikau ilsėtis.
Likusius ingridientus sumaišome ir dedame po šaukštelį ant kiekvienos austrės.
Pašauname į 200C orkaitę 5-6 minutėms.
Ištraukiame, gausiai beriam riešutų ir ragaujam.

Viskas.

Bet šiaip, jeigu tik yra proga, valgykite šviežias austres!

No Comments

Post A Comment